×

Шеф Kлуба одборника СНСД-а у Скупштини града Бијељина Мирослав Миловановић рекао је данас да информација о извршењу буџета за девет мјесеци ове године није усвојена у градском парламенту јер је лоша по грађане Бијељине.

Миловановић је на конференцији за новинаре рекао да се из извјештаја види да оно што ради градоначелник није добро, те шта је то у претходном периоду било предмет интересовања Градске управе, на чему су радили, а на чему нису.
 
Он је навео да је било пуно примједби и скренуо пажњу да су према извјештају све позиције које предвиђају директна давања градоначелника извршене у већем износу који је планиран за годину дана.

"У позицијама гдје директно градоначелник може да одобдри нека средства, ту се троши више него што је предвиђено, а тамо гдје треба да иду у корист грађана, нажалост, не ради се ништа", навео је Миловановић.
 
Према његовим ријечима, за исплате плата је потрошено 528.000 KМ више од предвиђеног, а нема изабраног замјеника градоначелника, именованих начелника одјељења, њихове бруто плате нису исплаћиване, умјесто да буде уштеда од око 500.000 KМ, утрошено је више.

Миловановић је рекао да је утрошен и комплатан износ за наканде за превоз за годину дана, те да наредна три мјесеца нису покривена.
 
"Врло лоша порука је и из Одјељења за просторно уређење, од превиђених 250.000 KМ за израду и измјену регулационих планова само је 40.000 KМ реализовано", навео је он.

Миловановић је рекао да је неповољно за усвајање извјештаја било и то што је за комуналну инфраструктуру утрошено само 35.000 KМ, од предвиђених 1.800.000 KМ, а да је било захтјева локалних заједница које су обезбиједиле свој дио средстава за суфинансирање.
 
"Они су скупили 30 процената, обавијестили Градску управу, а у буџету је постојао и новац за то. Ово је злочин према грађанима, они морају да знају да је новац за то био обезбијеђен", додао је Миловановић.
 
Однорик СНСД-а Данијела Ђукин рекла је да предложених 200.000 KМ у Нацрту буџета за 2022. годину за примарну и секундарну заштиту значи да би Дом здравља Бијељина морао да ускрати услуге за врло осјетљиве катагорије становиништа, ратне војне инвалиде, чланове породица погинулих, те социјално угожене.

Она је навела да у случају да се добије само тај износ, то може значити и затварање неких од амбуланти.
 
Ђукинова је рекла да је то срамота јер је град Бијељина оснивач Дома здравља и треба да му и помаже. Она је додала да нацртом није предвиђен новац за велику санацију амубланти у Јањи и Дворовима.
 
"Оно што тражимо јесте да пружимо основну заштиту за грађане. Људи који се лијече морају имату адекватну заштиту", додала је она.
 
Златан Лазаревић, који је и директор Аграрног фонда, истакао је да није тачно да скупштинска већина не жели да овај фонд пређе на трезорско пословање јер не ради транспарентно.
 
Он је навео да ће послије сједнице Надзорног одобора исплата подстицаја почети од уторка, 14. децембра.

"С обзиром да се из Градске управе форсира исплата за пшеницу, најбилижи сам одлуци да се иде по абецедном реду, небитно је који је подстицај у питању", додао је Лазаревић.
 
Он је навео да планирају да до 19. децембра буде иплаћено 70 до 80 одсто подстицаја, те да се захтјеви за воће и поврће обрађују, али да ће и они бити исплаћени.
 


Предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић подсјетио је да је током скуштинске сједнице, између осталог, усвојен већи број одлука имовинско-праве природе, једна није, враћена је на дораду, а ријеч је о одлуци према којој град Бијељина мијења парцелу са физичким лицем.

Он је навео да је Скупштина одбила и да да сагласнот у вези са јавном продајом непокретности у катастарској општини Велика Обарска због сазнања да постоје одређени спорни имовинско-прави односи између града, цркве, школе и фудбалског клуба, те да нема сагласности мјесне заједнице за продају овог замљишта.
 
Ђурђевић је навео да је већина тачака дневног реда, које је предложио градоначелник, упућена у процедуру, што говори да Скупштина града ништа не кочи, да одржава редовно сједнице.
 
"Скупштина усваја све што је у интересу грађана, без обзира да ли се политички слажемо са предлагачем", навео је Ђурђевић.

Извор: InfoBijeljina

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

7
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА