×

- Из Kомпензационог фонда Владе Републике Српске уплаћено је нових два милиона KМ за наставак руралног развоја Семберије, али ова средства не могу бити оперативна док градоначелник не достави материјале Стручној служби Скупштине града Бијељина за одржавање редовне сједнице и док одлука о кориштењу ових средстава не буде усвојена.

Позивам га да то учини већ у понедјељак јер ће рупе на путевима, прерасла трава и прегорјеле сијалице уличне расвјете врло брзо постати горући проблем наших села – изјавио је данас директор Аграрног фонда града Бијељина Златан Лазаревић.

Лазаревић је истакао да је 13. фебруара Аграрни фонд послао захтјев Влади Српске за нових 2 милиона KМ, односно за пројекат другог круга руралног развоја Семберије, те да су средства уплаћена четири дана касније.

- Управни одбор Аграрног фонда предложио је да 1,9 милиона KМ буде искориштено за асфалтирање макадамских путева, а преосталих 100.000 KМ за нова сијалична мјеста. Међутим, цијели овај процес сада кочи градоначелник који од 1. јануара није доставио материјале за сједницу Скупштине града. Самим тим, не можемо да распишемо тендер и да почнемо са радовима који су важни за народ Семберије – навео је Лазаревић.

Он је додао да ће захтјеви Аграрног фонда према Kомпензационом фонду Владе Републике Српске бити настављени и у наредном периоду.

Предсједник Kомисије за пољопривреду и село Скупштине града Бијељина Бобан Јовичевић нагласио је да ова комисија треба дати мишљење о Одлуци о кориштењу средстава из Kомпензационог фонда, али да је онемогућена јер сједница Скупштине није сазвана.

- Влада Републике Српске у претходних осам мјесеци два пута је дозначавала средства Аграрном фонду и то је за сваку похвалу. С друге стране је градоначелник који све кочи и који је 2021. године чак умањио средства за пластеничку производњу, повртларску производњу и наводњавање. Присјетимо се да је у вријеме министра пољопривреде који је био из СДС-а буџет за пољопривреду износио 25 милиона KМ, а данас износи 180 милиона KМ. То све говори – закључио је Јовичевић.

Он сматра да у семберским селима све стоји одлуком појединца и да је снажна подршка селу пресудна за останак младих и нова запослења.

У првом кругу руралног развоја Семберије који је спровео Аграрни фонд града Бијељина, за пет мјесеци асфалтирано је 58 путева у дужини од 18 километара и постављено 410 савремених сијаличних мјеста са ЛЕД сијалицама.

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

7
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА