×

Влада Републике Српске потписала је данас уговор са Свјетском банком о споразуму по пројекту подршке запошљавању у висини од 21 милион евра.

 

Пројектом, који ће трајати четири године, како се наводи, биће запослено минимално 4.000 људи током сваке године.

"Што се тиче Владе, ми смо спремни за имплементацију пројекта, остаје још један формални дио, то јест његово одобрење у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. Вјерујем да ту неће доћи до блокаде", казао је Зоран Тегелтија, министар финансија Републике Српске.

Он је потврдио да су очекивања Владе 4.000 радних мјеста у току године.

"Наша очекивања, то јест неки минимални оквир који смо поставили заједно са Свјетском банком, је да идуће године кроз овај програм имамо најмање 4.000 нових радних мјеста. Уколико интересовање буде и веће од тога, бићемо у могућности да то у потпуности испоштујемо", истакао је Тегелтија.

Он је додао да Влада има намјеру да са што мање администрације и процедуре реални сектор искористи што више од овог пројекта.

"Новцем неће нико управљати, он ће се планирати на расходовној страни буџета РС, пословна јединица за имплементацију пројекта ће наравно постојати, а директне уплате ће изводити Завод за запошљавање РС, средства ћемо ми обезбјеђивати њима", говори Тегелтија.

На питање новинара у вези с извјештајем ревизора и дефицитом у буџету који ММФ прати, Тегелтија је рекао да ММФ нема разлога за бригу.

"Они веома добро знају какво је стање и колики је дефицит јер ми сваки мјесец у складу са споразумом који имамо с њима припремамо извјештај и достављамо им, и то у табелама и форматима који су управо они послали и тражили. Зато сам једном већ рекао да постоји огромно одступање у ономе што утврђује ММФ и Главна служба за ревизију", рекао је Тегелтија.

Линда ван Гелдер, директорица Свјетске банке за земље западног Балкана, казала је како је намјера Свјетске банке да подржи Владу РС у њеним напорима на охрабривању и подстицању запошљавања у приватном сектору.

"Ми имамо изузетну сарадњу с Владом приликом њихових напора да створе окружење за раст и стварање добрих радних мјеста у РС. Овај пројекат ће помоћи управо у напорима да повеже људе са запослењем у приватном сектору. Радујемо се наставку сарадње и с нестрпљењем ишчекујемо имплементацију овога што смо данас потписали", рекла је Ван Гелдерова.

Из Уније удружења послодаваца РС кажу да подржавају ову активност те да очекују да се уваже њихови ставови приликом израде текста уредбе пројекта.

"Уредба ће подразумијевати да послодавци могу користити та средства и да ће на крају фискалне године подносити захтјеве за додјелу подстицаја који ће бити у висини пореза и доприноса уплаћених за претходну годину. За новозапослене раднике ће се закључивати уговори о раду, а послодавац ће морати да гарантује да ће радник бити код њега минимално двије године", казао је за "Независне" Саша Аћић, директор Уније послодаваца РС.

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

6
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА