×

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је одлазак у Русију раније планиран и да су тврдње да иде због референдума спекулације јер је изјашњавање грађана 25. септембра о Дану Републике - готова ствар.

Додик је истакао да ће током посјете Русији овог мјесеца са руским предсједником Владимиром Путином разговарати о свим отвореним питањима.

"Имамо континуитет разговора са руководством Русије. Ово јесте важан тренутак, али не толико значајан као што се спекулише да је све везано само за референдум. Референдум је готова ствар и биће одржан 25. септембра", рекао је Додик у Београду, додајући да су урађене техничке и све друге припреме.

Додик каже да су спекулације о сусрету са Путином уочи референдума бескрајно могуће, али да је овај састанак договорен са кабинетом руског предсједника раније ове године, током сусрета у Санкт Петербургу, али не и вријеме сусрета и да се указао термин - 22. септембар.

"Посјета нема никакве везе са чињеницом да се одржава референдум. Није пресудна чињеница да ли ја идем или не 22. септембра /у Русију/, него наша одлука да тај референдум проведемо", рекао је Додик.

На питање да ли од Путина и Русије очекује подршку за референдум, Додик је подсјетио да је Русија већ рекла да остаје на позицији заштите међународног права, а то подразумијева и повељу УН којом је дато право народима, што Срби јесу, да имају право на референдум.

"Ако народи имају право, зашто се онда то некоме брани ако то дозвољава највиши акт УН. Русија је остала у заштити међународног права и никада није оспорила Дејтонски споразум или БиХ, али је исто тако рекла да поштује и статус и право Републике Српске дато тим споразумом", рекао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да се нигдје није могло чути да је Русија против БиХ, ни у територијалном нити политичком смислу, и да се увијек залагала за Дејтонски споразум, који други масовно крше.

Додик је рекао да данас путује у Солун, а сутра ће присуствовати обиљежавању стотину година од Битке на Кајмакчалану.

 

РТРС

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

6
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА