×

Референдум ни на који начин неће довести у питање мир у региону, али ће потврдити достојанство грађана Републике Српске, рекао је за нови број магазина "НИН" предсједник Српске Милорад Додик.

Нагласио је да није могуће одустајање од референдума о Дану Републике. Тиме се, сматра, не крши Дејтонски споразум. А референдум у Републици Српској, како тврди, неће наудити Србији.

Референдум ће бити одржан 25. септембра, потврдио је предсједник Републике Српске за "НИН". Каже да вјерује да ће инструментализовани Уставни суд, БиХ на чијем челу је доскорашњи потпредсједник СДА, донијети привремену мјеру и забранити тај референдум. Али поручује да то неће омести Српску да се изјасни о Дану Републике.

- Ми ћемо и у тим условима ићи на референдум, без обзира на одлуку ЦИК-а да нам не достави ажуриране бирачке спискове, што је дужан по закону. То је консензус свих нас да до Нове године донесемо нови закон о празницима и утврдимо да је 9. јануар Дан Републике и Дан државности Републике - рекао је Додик.

Није важно што је резултат референдума извјестан, каже Додик. Овдје се, сматра, ради о презентацији воље, која мора да буде позната, а не претпостављена.Т врди да датум када је планирано одржавање референдума нема везе са локалним изборима, који су седам дана послије.

- Не убирем ја поене, само браним одлуку Народне скупштине и браним консензус постигнут у Републици Српској. У чему је разлика да буде недјељу дана послије? Мислите да би странци о томе ћутали? Нико не спори 25. септембар као датум, спори референдум као облик изјашњавања. Према томе то је чиста спекулација оних који не промишљају о суштини - рекао је предсједник Српске.

Додик подсјећа да овај референдум нема никакве везе са статусом и територијалним питањима у БиХ. Има везе, каже, само са демократском афирмацијом једног права, које ником другом није оспорено.

- Референдум на било који начин не доводи у питање мир у региону. Република Српска нема ниједан разлог нити план да било шта рјешава насиљем, дестабилитзацијом, ратом. Ако Бакир Изетбеговић има неки други план, бранићемо се - рекао је Додик.

Сасвим ми је довољно што званични Београд нити подржава нити оспорава референдум и да стоји иза оног што је главни интерес Републике Српске, каже Додик. Тврди да су спекулације да је опстанак на власти услов да остане на слободи. Подсјећа да га хапсе већ деценију, а да је он слободан човјек.

 

РТРС

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

6
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА