×

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није прихватио приједлог посланика СДП-а БиХ Дениса Бећировића да у дневни ред данашње сједнице буде уврштена расправа о референдуму о Дану Републике Српске јер за то није постојала сагласност посланика странака из Српске.

Посланици нису подржали ни приједлог посланика ХДЗ-а БиХ Николе Ловриновића и Предрага Кожула у вези са обиљежавањем Европског дана жртава тоталитарних и ауторитарних режима у БиХ.

Прије гласања, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац рекао је да нико никога у БиХ не би требало да се плаши ни на који начин и да ситуацију не би требало компликовати.

"Не треба нам патетика. Било би боље да о проблемима храбрије расправљамо у институцијама којима је то у надлежности", истакао је Кошарац.

Он је подсјетио на покушаје посланика из Републике Српске да се у Парламентарној скупштини БиХ ријеши питање учешћа страних судија у Уставном суду БиХ како би се у будућности онемогућило прегласавање у овом суду на штету било ког народа, али да није било разумијевања странака из Федерације БиХ /ФБиХ/.

"Није било бриге када је члан Предсједништва упутио апелацију Уставном суду, а сад се посланици из ФБиХ брину због референдума", рекао је Кошарац и истакао да је одлука о референдуму о Дану Републике Српске прошла кроз све надлежне институције Српске у којима не сједе само Срби.

Након што није подржан захтјев да Представнички дом расправља о референдуму, посланици СДП-а, њих тројица, напустили су сједницу.

БОСИЋ ПОЗВАО ШЕФОВЕ КЛУБОВА ПОСЛАНИКА НА КОНСУЛТАЦИЈЕ

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић, након сат и по расправе о дневном реду, прекинуо је сједницу и позвао предсједавајуће клубова посланика на консултације у вези са њеним даљим током.

Претходно је посланик СДА Садик Ахметовић изазвао низ реаговања посланика из Републике Српске, захтјевом да се парламент позабави и питањем одржавања здружене полицијске вјежбе министарстава унутрашњих послова Републике Српске и Србије у Лозници.

Предсједавајућа Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић рекла је да ово није прва заједничка вјежба двије полиције и да је претходна одржана у Бањалуци.

"Али тада није била предизборна година, па никоме није сметало", рекла је Пандуревићева и подсјетила да БиХ и Србија имају споразуме о полицијској сарадњи.

Она је додала да је неке од њих потписао и Ахметовић, као некадашњи министар безбједности БиХ.

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић оцијенила је да Ахметовић наступа као да је представник опозиције, а не посланик странке која је у власти.

Када је ријеч о захтјеву за расправу о референдуму у Републици Српској, Мајкићева је истакла да је одлуку о томе донијела Народна скупштина Српске у складу са Уставом и Законом о референдуму.

"Одлука је донесена без иједне грешке и не може се промијенити", нагласила је Мајкићева.

Посланик СНСД-а Милица Марковић подсјетила је да су представници Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ пола године позивали на промјену закона о Уставном суду БиХ, али да нису имали разумијевања међу колегама парламентарцима.

Она каже да је Уставни суд БиХ доношењем одлуке о Дану Републике Српске не може зачепити уста 1,2 милиона становника".

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, на којој би требало да се расправља о захтјеву Комисије за финансије и буџет за продужење рока за достављање мишљења о сету закона којима се предвиђа повећање акциза за нафту и нафтне деривате, је у току.

 

РТРС

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

6
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА