×

Савјет за примјену мира одржаће у уторак сједницу у Сарајеву на којој ће расправљати о најављеном референдуму о Дану Републике Српске, заказаном послије одлуке Уставног суда БиХ да 9. јануар не може бити празник ентитета. Високи представник Валентин Инцко каже да су мишљења у вези с тим питањем и даље подијељена и да чека смјернице са састанка амбасадора. Међутим, предсједник РС Милорад Додик за РТС каже да би било какав покушај суспензије или забране референдума, за Бањалуку био неприхватљив.

Говорећи о предстојећем референдуму, Милорад Додик је у интервјуу за РТС рекао да се ту ради о праву Републике Српске.

Истиче да Уставни суд није укинуо 9. јануар, већ наложио РС да тај датум прилагоди.

Баш зато идемо на референдум, да питамо народ на који начин жели то да прилагоди, рекао је Додик.

Додао је да су одједном сви скочили против референдума и против права РС.

Како орган формиран четири године послије РС може да одлучује шта је било четири године прије, упитао је предсједник РС и навео да је огроман притисак међународних фактора који кажу "више немате права, то су питања о којима се одлучује на нивоу Босне".

"Ми смо саставни дио БиХ, имамо право на свако питање које се доноси не само у РС, већ и у БиХ", рекао је Додик.

Навевши да се није десило да народ изађе на референдум, а да се његова воља не поштује, Додик је објаснио да је законски рок од шест мјесеци да Народна скупштина РС донесе одређени акт који ће бити афирмација воље грађана.

"9. јануар ће остати дан РС", каже Додик.

Коментаришући критике опозиције што се референдум одржава седам дана прије избора, Додик истиче да њима не смета само референдум.

"Има нечег што њима више смета од референдума, смета им постојање власти", каже Додик и објашњава да је потребно најмање два до три мејсеца да се, по редовној процедури, спроведу све активности око и након референдума.

Говорећи о ситуацији у БиХ, Додик наводи да је тај простор трајно нестабилан.

"БиХ је у политичком смислу промашена земља", рекао је Додик и додао да је тамо највећи степен интервенције међународне заједнице.

 

РТРС


Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

6
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА