×

У бањалучкој дворани Борик одржана је свечана академија поводом обиљежавања 20 година од оснивања и рада Савеза независних социјалдемократа. Академија је почела интонирањем химни Републике Српске "Моја Република" и Србије "Боже правде".

- СНСД је вратио достојанство Републици Српској и српском народу. Тражим од свих да се Република Српска слави као држава, да будемо припадници својих народа, да се уважавамо, спријечимо странце да нам намећу своју вољу - рекао је Додик на свечаној академији поводом 20 година од оснивања и рада СНСД-а.

Он је напоменуо да су СНСД и Република Српска опредијељени за мир.

Додик је истакао да је СНСД, односно Република Српска, близу одлуке да одбаци правосуђе БиХ које крши Устав, Дејтонски мировни споразум и отима права Републике Српске.

- Уставни суд БиХ са три странца и два Бошњака узима права Републици Српској. Кажу данас да немамо права Републике Српске, а сутра ће нам покушати одузети назив Република Српска. То нећемо дозволити, а наш главни циљ је борба против наметања политичког Сарајева - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је политика СНСД-а заснована на поштивању Дејтонског споразума, оцијенивши да "у БиХ живи сурогат који се зове правда".

- БиХ није успјела да буде држава, јер све што се овдје градило било је на бази насиља. Нећемо подржати став у којем ће Суд и Тужилаштво БиХ доносити одлуке против Републике Српске и српског народа - додао је Додик.

Он је подсјетио да Суд БиХ не може одлучивати о имовини Републике Српске, те да у Дејтонском споразуму нигдје не пише да она припада БиХ.

Додик је нагласио да је СНСД данас моћна политичка партија која истиче уставну позицију Републике Српске и њену снагу.

- Република Српска је под руководством СНСД-а и коалиционих партија успјела да постане стабилна, сигурна и просперитетна, за разлику од периода када су власт чинили СДС и ПДП - сматра Додик.

Он је оцијенио да су финансије Републике Српске, али и остали сектори, данас снажни и стабилни.

- Нисмо изгубили континуитет стабилности јер су данас плате у Републици Српској дупло више него 2006. године када је СНСД дошао на власт - рекао је Додик.

Он је поновио да се СНСД у протеклом периоду успио супротставити покушају наметања реформи у БиХ, међу којима и полиције, чији је циљ био слабљење Републике Српске.

- Од 2006. године СНСД је Републику Српску вратио на пут достојанства, просперитета и уважавања, упркос томе што су високи представници кршили међународни уговор у БиХ - рекао је Додик.

Лидер СНСД-а каже да ова политичка партија поштује своје противнике, да никад не одустаје од циљева, што је чини моћном.

- Циљ сваке политичке партије јесте освајање власти да би могле бити реализоване све зацртане идеје. Свих ових година тешко је било бити власт, али смо то радили у име народа - рекао је Додик.

Он је оцијенио да је пут СНСД-а пут успјеха, те да је ова политичка партија истрајна у ставу и борби за Републику Српску.

- СНСД је успио да Републици Српској обезбиједи политички предзнак у турбулентним политичким годинама. Тада смо као политичка партија почињали у неосвјетљеним просторијама, нудећи нову визију, а данас смо моћна организација - рекао је Додик.

Он је захвалио свим члановима СНСД-а који су допринијели развоју Републике Српске и ове политичке партије.

- СНСД има свијетлу будућност и тек ћемо показати колико смо јаки - рекао је Додик.

На свечаној академији уручене су златне значке заслужним члановима СНСД-а, а постхумно су их добили Милан Јелић и Ненад Баштинац.

Уручене су и захвалнице и повеље члановима који су допринијели развоју СНСД-а. На свечаној академији приказан је и филм о развоју ове партије у посљедњих 20 година.

Честитке СНСД-у поводом 20 година рада упутили су предсједник Јединствене Русије Дмитриј Медведев и из Комунистичке партије Кине.

Обраћањем Додика окончана је свечана академија поводом 20 година рада СНСД-а, којој су присуствовали руководство странке, предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић и предсједник Демократског народног савеза Марко Павић.

 

РТРС


Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

6
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА