×
×

Грешка

[OSYouTube] Alledia framework not found

Извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци ове године је преамбициозан и нереалан, једна је од главних порука са прес конференције Клуба одборника СНСД у Бијељини. Одборник Васо Арсеновић је то поткрепио конкретним чињеницама.

-“ Приходи од пореза на лична примања су нижи од планираних за 31% или вриједносно за 550.000 КМ. Приходи од ренте су мањи за 200.000 КМ или 40% мање од плана, а приходи по основу накнада за уређење грађевинског земљишта су чак 52% мање од планираних, што износи близу милион КМ. Дакле, само на ових неколико ставки имамо да су приходи у градском каси мањи за близу 2 милиона КМ“, истакао је Арсеновић и констатовао да је на расходној страни, очигледно пробијање буџета.

-“ Расходи за плате су били више од 10% од дозвољеног и то у Градској управи, Центру за социјални рад чак 35% више од планираног као и у Туристичкој организацији, 

Агенцији за мала и средња предузећа и Центру за културу. Дакле, ради се о додатном, непланском, запошљавању у наведеним установама чији је оснивач Град Бијељина. Даље, расходи по основу затезних камата су преко 70% у односу на планиране, а издаци по основу ПДВ су за више од 500.000 КМ од износа предвиђеног буџетом, истакао је одборник Арсеновић.

На сједници у која је одржана у петак, Клуб одборника СНСД је покушао да амандмански дјелује везано за стуимулисање плаћања накнада за уређење грађевинског земљишта, у смислу одређеног попуста за уплату накнаде у цјелости, али као и све друге наше квалитетне приједлоге, и овај приједлог је одбачен због политичке искључивости странака које су позиција у градској Скупштини.

Из наведених чињеница јасно се може извући закључак да опет значајан дио радова и услуга који побољшавају квалитет живота грађана није могао бити урађен. Ако се овакав тренд настави, онда на крају године можемо очекивати да ће се реалокацијом средства пребацити на ставке гдје је пробијен буџет, да се неће реализовати обећане инвестиције, и то опет на уштрб наших грађана.

Одборници СНСД-а су предложили да се на дневни ред уврсти информација о статусу радова на спортским дворанама које су дониране из средстава Влада Србије и Српске.

“Нажалост, већина није изгласала да се то уврсти у дневни ред, а начелник Одјељења за финансије је званично изјавио да је сам захтјев да се ова тачка уврсти на дневни ред, наше ,,политикантсво“. Сматрамо да је то неприхватљиво, с обзиром на то да је чињеница да су средства за спортске сале давно обезбијеђена и уплаћена, а да све оне претходне радње које је локална заједница била у обавези провести, попут израде пројекта и избора понуђача углавном нису проведене, те једино политиканство у овом случају може бити то да локална заједница почетак радова темпира за почетак предизборне кампање градоначелника. Нажалост, у овој политичкој игри локалне заједнице и градоначелника, испаштају само дјеца и спортисти, који су да је све проведено на један честит и поштен начин, сале могли већ користити, изјавио је Александар Ђурђевић, шеф одборничког Клуба СНСД-а

Клуб одборника СНСД-а је подржао изградњу источне трибине стадиона ФК ,,Радник“, с обзиром на то да је у питању градски клуб, са одличним резултатима, који се притом претходних година више пута квалификовао у Европска такмичења и морао играти у Бања Луци те утакмице, с обзиром на то да наш стадион не испуњава услове. Клуб одборника СНСД-а ће увијек подржати све добре приједлоге за наше грађане, али оно што не можемо подржати јесте то да приликом извођења ових радова, тј. израде пројекта и избора понуђача од стране градоначелника и градске управе, цијене буду нереалне, као што смо видјели на примјеру изградње рефлектора, који ће грађане Семберије коштати 1.2 милиона КМ, иако чврсто вјерујемо да је реална цијена 2 или 3 пута мања.

 

 

 

 

 

Вијести из Републике

Можете нам послати питање путем контакт форме.

Видео галерија

6
ОДБОРНИКА
14
РЕЈОНА
83
МЈЕСНА ОДБОРА
8792
ЧЛАНА